top of page
תמונה לפוסט של הדלקות אוזניים..jpg


דלקת אוזניים אינה מחלה מסוכנת אבל היא מאוד מציקה, מלווה בכאבים ובאי נוחות ומעוררת דאגה בנו, ההורים.

כאבי אוזניים עלולים לנבוע מגורמים שונים שאינם קשורים לאוזן: בעיות שיניים ובמפרקי הלסת, דלקות גרון או דלקות שקדים. 
אולם לרוב הכאבים נגרמים מדלקות אוזניים, שבמקרים רבים הן סיבוך משני של הצטננות וזיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה העליונות.

יש שני סוגים של דלקת אוזניים.
דלקת של תעלת השמע באוזן החיצונית: המחלה שכיחה בחודשי הקיץ. בתעלת האוזן מצויים חיידקים שאינם מזיקים, אולם בתנאים מסוימים הם עלולים לשגשג וכתוצאה מכך מופר האיזון הטבעי. זה קורה הרבה פעמים לאחר חיטוט עמוק מדי באוזן בעזרת מקל ניקוי או בשל חדירה של מי בריכה.

דלקת האוזן התיכונה: דלקת זו שכיחה בחודשי החורף. האוזן התיכונה מחוברת אל האף בתעלת האוורור וזו עושיה להיסתם בגלל מבנה או תפקוד לקויים, ליחה, נזלת או גודש באף. כשפתח תעלת האוורור נחסם, מצטברים נוזלים בתעלה ובאוזן התיכונה. נוזלים אלה מקשים את השמיעה, הלחץ שלהם על עור התוף גורם לכאבים, והם עלולים לשמש מצע להתפתחות חיידקים ולדלקת.

********טיפים למניעה וטיפול ראשוני של דלקות אוזניים:
1.) הימנעו משימוש במקלוני אוזניים בילדים–ניקוי זה למעשה דוחף לתעלה את הלכלוך והשעווה ועלול לגרום לחסימה. לאוזן מנגנון טבעי לניקוי, תסמכו עליו.

2.) המנעו מהאכלה בבקבוק בשכיבה–האכלה בשכיבה עלולה לגרום לעליה של החלב לכיוון חלל האוזן.

3. )הגבהת ראשו של הילד בשינה– בזמן דלקת אוזניים מומלץ להגביה את ראשו של התינוק מעט במיטה כדי להפחית את הלחץ על האוזן ולהפחית את הכאב.

4.) הפחתה בצריכת מוצרי חלב: החלב גורם לגוף לייצר יותר נזלת וליחה ולכן מחמיר ומגביר את תדירות דלקות האוזניים החוזרות. בנוסף הוא חומר מעודד דלקת. ילדים הסובלים מדלקות אוזניים חוזרות עדיף אם ימנעו לחלוטין מחלב ומוצריו. (ובעיקר מוצרי חלב פרה).

5.) הגנו על אזני ילדיכם מחשיפה לקור קיצוני או רוח השתמשו בכובע המגן על האזניים ביציאה מהבית במזג אוויר קר וסוער, או בזמן רוח קרה.

6) בצל עטוף בבד
חותכים בצל לחתיכות קטנות, עוטפים אותן בפיסת בד ומניחים על האוזן לכמה דקות. טיפול כזה יכול להקל ולהרגיע את הכאב.

7)מלח גס או תפוח אדמה מחוממים במחבת נקייה ויבשה מחממים כשני חופנים של מלח גס (מלח לבישול) לחום נעים (להרגיש את החום עם גב כף היד.) מעבירים את המלח לבד כותנה מרובע, בגודל של מגבת מטבח קטנה (אפשר מגבת או חיתול בד,) אוספים את הקצוות לצרור למניחים על המקום הכואב לכמה זמן שנעים לילד.

8) שמן לבנדר. יש לטפטף 1 טיפה של השמן על כף היד ולהניח את הידיים בצורה קעורה מעל לאפרכסת האוזן למשך מספר דקות. יש לחזור על הפעולה 4-5 פעמים ביום. שמן הלבנדר מסייע להרגעת הכאב, מרפא את הדלקת ומושך החוצה את הזיהום. 
חשוב לציין כי ייתכן ויופיעו הפרשות לאחר הפעולה. במידה וההפרשות מופיעות יש לנגב אותן ולחזור שוב על התהליך עד להחלמה.

9) שום ושמן זית – מחממים (חום נמוך) כף שמן זית עם שן שום פרוסה, מסננים וטובלים מעט צמר גפן בתוך התערובת שנוצרה, מחדירים בעדינות אל תוך תעלת האוזן ומכסים עם היד למשך 10 דקות. יש לחזור על הפעולה בין 3-4 פעמים ביום.

10) טיפול בתכשירים הומאופתיים.
Aconite 30 c- לטיפול מיידי בדלקת שמתפתחת במהירות, בעיקר לאחר חשיפה לרוח קרה או אם הילד מפתח חום וצמרמורות.
Pulsatilla 30 c- מרגיע כאבי אוזניים מתונים שמלווים בחום נמוך ונמשכים לאורך זמן.

*** רמדי הומאופתיות ניתן להשיג בבתי מרקחת הומאופתיים ובסופר פארם. יש לבקש מהרוקח רמדי במינון של 5g, 30 c.
חשוב להרחיק את הרמדי מקרינה סלולרית ומשמש.
לתת את הרמדי פעמיים באותו היום בהפרש של שלוש שעות ע"מ לבחון את השיפור.
יש לנער את המיכל, להוציא שלושה כדורונים למכסה המיכל, להניח ישירות על הלשון ללא מגע יד, ולתת להם להתמוסס לפני שבולעים אותם (ניתן להמיס במים בעזרת כפית פלסטיק במקרה הצורך).

דלקות ונוזלים באוזניים

bottom of page